Ανιχνευτικά προγράμματα

Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα. Όλα τα νεογνά, αφού συμπληρώσουν τις πρώτες 48 ώρες ζωής, εξετάζονται αιματολογικά για συγγενή υποθυρεοειδισμό και φαινυλοκετονουρία, ανωμαλίες που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας εκτός κι αν διαγνωστούν έγκαιρα. Τούτο επιτυγχάνεται μόνο με αιματολογικό έλεγχο όλων των νεογέννητων, αφού τα πάσχοντα νεογνά δεν φέρουν τις περισσότερες φορές εμφανή κλινικά ευρήματα. Όταν αυτά παρουσιαστούν, είναι συνήθως αργά για να προληφθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Τα δείγματα αίματος λαμβάνονται με ευθύνη των παιδίατρων σε όλη την Κύπρο και αποστέλλονται στο βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής όπου γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για κάποια από τις παθήσεις, οι γονείς ειδοποιούνται για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου.

Τόσο τα υποθυρεοειδικά όσο και τα φαινυλοκετονουρινικά παιδιά μπορούν να εξελιχθούν φυσιολογικά αν εντοπισθεί η ασθένεια και αρχίσει η θεραπεία έγκαιρα: Στα πρώτα με χορήγηση θυροξίνης, στα δεύτερα με διαιτητική αγωγή. Ειδικός παιδοενδοκρινολόγος και ειδικός διαιτολόγος εποπτεύουν και ρυθμίζουν τη θεραπεία, ειδικός δε ψυχολόγος παρακολουθεί και αξιολογεί τη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Πατήστε στους πιο κάτω συνδέσμους για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες:

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών